Reorganiseren en de rol van de OR of personeelsvertegenwoordiging

Reorganiseren en de rol van de OR of personeelsvertegenwoordiging cover
Reorganiseren en de rol van de OR of personeelsvertegenwoordiging cover

Hebben jullie plannen om te gaan reorganiseren? En hebben jullie medewerkers medezeggenschap in de onderneming, bijvoorbeeld via een ondernemingsraad (OR) of een personeelsvertegenwoordiging (PVT)? Dan moet je deze medezeggenschapsorganen op tijd om advies vragen over de reorganisatie. In dit artikel lees je er meer over.

Reorganiseren en de OR

Hebben jullie 50 of meer medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht om een OR te hebben. Gaan jullie reorganiseren, dan heeft de OR op grond van de wet adviesrecht als het gaat om een voorgenomen besluit tot belangrijke wijzigingen in de organisatie. Hiervan zal al snel sprake zijn als de reorganisatie leidt tot gedwongen ontslagen, de sluiting van een locatie of een wijziging van arbeidsvoorwaarden of werkprocessen.

Reorganiseren en de PVT

Heeft jouw organisatie tussen de 10 en 50 medewerkers? Dan ben je verplicht om een PVT in te stellen als een verplichte cao dit voorschrijft of als een meerderheid van het personeel om een PVT vraagt.

Ga je reorganiseren? Dan heeft de PVT adviesrecht bij besluiten die gevolgen hebben voor ten minste 25% van de medewerkers. Denk aan de situatie waarin 25% (of meer) van de arbeidsplaatsen verloren gaat en/of minimaal een kwart van het personeel te maken krijgt met andere arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden of werkprocessen.

Geen PVT

Hebben jullie tussen de 10 en 50 medewerkers die 6 maanden of langer in dienst zijn, maar geen PVT? Dan moet je 2 keer per jaar een personeelsvergadering (PV) organiseren, waarin de algemene gang van zaken van de onderneming wordt besproken. Op het moment dat je wilt gaan reorganiseren, moet je de personeelsvergadering om advies vragen als de reorganisatie gevolgen heeft voor 25% (of meer) van de medewerkers.

Minder dan 10 medewerkers in dienst?

Heb je minder dan 10 medewerkers in dienst? Dan is een PVT niet verplicht, ook niet als je medewerkers erom vragen. Je kunt er dan wel voor kiezen om vrijwillig een PVT in te stellen. Maar als je gaat reorganiseren ben je niet verplicht om advies vragen. Dit mag natuurlijk wel.

Wat als je geen advies vraagt?

Als je gaat reorganiseren is het belangrijk dat je het hier besproken adviesrecht serieus neemt. Dit betekent dat je het advies op een zodanig (tijdig) tijdstip moet vragen, dat het ook echt van invloed kan zijn op de te nemen besluiten. Daarnaast moet je, voordat het advies wordt uitgebracht, minimaal één keer met het medezeggenschapsorgaan over de voorgenomen reorganisatie overleggen.

Vraag je geen advies? Of vraag je het niet op tijd (lees voordat je de ontslagaanvragen indient bij het UWV)? Dan zal het UWV de ontslagaanvragen weigeren, of kan dit een negatieve rol spelen in de eventuele individuele onderhandelingen.

Timing is everything

Nu kan het zijn dat je als werkgever in de knel komt omdat je in principe pas een ontslagaanvraag bij het UVW mag indienen nadat je de OR, PVT of PV om advies hebt gevraagd. Dan kan het zomaar gebeuren dat medewerkers zich strategisch ziek melden, om zo te voorkomen dat zij bij de reorganisatie worden ontslagen. Want voor zieke medewerkers geldt een ontslagverbod, ook tijdens een reorganisatie (daarover lees je meer in dit artikel).

Om dit te voorkomen is het verstandig om kort voorafgaand aan de adviesvraag wel alvast een voorlopige ontslagaanvraag (formulier A) bij het UWV in te dienen. Vervolgens kan je na het advies bepalen voor welke medewerkers je een volledige ontslagaanvraag indient.

Wat als je het niet eens bent met het advies?

Sluit het advies van de OR of PVT aan bij jullie plannen? Dan mag je direct beginnen met reorganiseren. Wijkt het advies af en willen jullie de reorganisatie toch als gepland doorzetten? Dan moet je toelichten waarom het advies niet is gevolgd. Bovendien moet je -als het gaat om een advies van de OR – wachten met de uitvoering tot een maand nadat je de OR hiervan in kennis hebt gesteld. Tijdens deze maand heeft de OR de mogelijkheid om beroep in te stellen bij de Ondernemingskamer. Dit laatste geldt niet voor de PVT.

Waar kan Het WerkLab je mee helpen?

Bij Het WerkLab begeleiden we organisaties bij het initiëren en uitvoeren van reorganisaties. We helpen hen met het ontwikkelen van het plan, het beschrijven van de personele gevolgen en de aanpak en het juridisch kader (inclusief de gesprekken met de PVT of OR). Maar we bieden ook de projectbegeleiding van A tot Z.

Wil je hier meer over weten? Of even sparren over een korte maar voor jou complexe vraag? Dan mag je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag op weg.